Knutselidee voor Pasen

Knutselidee voor Pasen

Wil je met jouw klas lekker knutselen voor Pasen? Bekijk dan vooral even deze leuke knutselideeën. Ik heb een selectie gemaakt van vrolijke knutselideeën, die je makkelijk kunt uitvoeren in jouw klas. Van het vlechten van een mandje tot het maken van paashazen, kippen en paaseieren.

Dat wordt een vrolijk Pasen! 😊

Knutselidee voor Pasen

Haas en kuiken uit een ei

Knutselidee Pasen: Kuiken uit ei

De kinderen knippen eivormige figuren uit gekleurd papier. Op de eivorm plakken ze een halve eivorm. Deze halve eivorm is aan de bovenkant gekarteld, alsof het ei open is gebarsten. Ze plakken alleen het buitenste randje vast, zodat ze er iets in kunnen schuiven. Zie bovenstaande foto. Het ei versieren ze met bijvoorbeeld uitgeknipte bloemetjes.

Daarna gaan de kinderen iets maken dat ze in het ei kunnen schuiven. Bijvoorbeeld een haas of een kuiken. ze knippen die uit gekleurd papier en versieren het bijvoorbeeld met potloden of stiften. Ze stoppen het in het ei. Eventueel kunnen de kinderen nog een strikje op het ei plakken.

Paasei-slinger

Leuk en simpel: een paasei-slinger maken. Laat elk kind één of meer eieren uit papier knippen. Deze eieren gaan ze versieren. Hierbij kun je verschillende technieken laten inzetten:

Patronen: de kinderen versieren een ei met een bepaald patroon. Stipjes, streepjes of wat de kinderen maar mooi vinden.
Kleuren mengen: de kinderen mengen kleuren waarmee ze hun ei versieren. Ze kunnen de kleuren ook in elkaar over laten lopen.

Hang alle eieren aan een touw met vrolijk gekleurde knijpers en de paasei-slinger is klaar!

Kip van papier

Knutselidee Pasen: Kip van papier

Maak met je klas deze ontzettend leuke kip! Je kunt deze kip maken van gekleurd papier.
Als eerste knippen de kinderen het lijf van de kip: een rechthoek met gebogen bovenkant. Daarna knippen ze uit verschillende kleuren papier smalle stroken. Deze buigen ze om en plakken ze op het lijf als vleugel, staart en kam. Daarna knippen ze een snavel, lel en oogje uit en dit plakken ze op het lijf. Een klein rondje in de kleur van het lijf kun je op de aanzet van de vleugel plakken om het geheel nog wat mooier af te werken.

Kip van gekleurd zand

Knutselidee Pasen: Kip van zand

De kinderen teken een kip op een stevig vel tekenpapier. Ze zorgen ervoor dat de kip verdeeld is in grote vlakken (zie de afbeelding hierboven). Een vlak besmeren ze met lijm. Daarna strooien ze er een kleur zand overheen. Het overtollige zand dat niet blijft plakken laten ze eraf glijden. Vervolgens ‘kleuren’ ze op deze manier alle andere vlakken.

Geen beschikking tot gekleurd zand? Je kunt de kinderen ook de tekening laten inkleuren met kleurpotlood. Daarna kunnen ze de getekende lijntjes overtrekken met lijm. Vervolgens strooien ze er zout overheen. Ze laten het overtollige zout dat niet aan de lijm blijft plakken van de tekening af glijden. Door druppeltjes gekleurde verf op het zout te smeren, kleur je het zout in de kleur van het verf. Dit geeft ook een supermooi resultaat!

Paasmandje vlechten

Knutselidee Pasen: mandje vlechten

Maak met de kinderen deze vrolijk gekleurde paasmandjes om hun paaseieren in te bewaren. De kinderen gebruiken hiervoor gekleurde stroken papier. De kinderen vlechten steeds de stroken in elkaar. Het einde van de strook vouwen ze om, zodat die vast blijft zitten.
De kinderen vlechten eerst een soort matje, door de stroken horizontaal en verticaal om en om over elkaar heen te leggen. Ze zorgen ervoor dat ze een stuk van de stroken aan de boven- en onderkant en aan de zijkanten overhouden om om te buigen. Daarna vlechten ze verder de hoogte in.

Paashaas met wortel

Knutselidee Pasen: Paashaas met wortel

Last but not least: De Paashaas met wortel. Zo leuk! De kinderen teken op stevig papier (het liefst dun karton) de vorm een paashaas. Deze knippen ze uit. Ze kunnen ook het lijf, het hoofd en de oren los van elkaar uitknippen en aan elkaar vastplakken Vervolgens knippen ze uit gekleurd papier de binnenkant van de oren, de poten en de snoet van de paashaas. Dit plakken ze erop en ze tekenen de neus, ogen en snorharen.

Daarna knippen ze twee rondjes uit het lijf, waar hun vingers precies doorheen passen. Van papier maken ze een wortel die precies tussen de twee gaatjes past. Ze plakken de wortel op de paashaas. Wanneer de kinderen hun vingers door de gaatjes doen, is het net alsof de paashaas de wortel vast heeft. Leuk toch! 😊

Ook op zoek naar leuke knutselideeën voor de lente? Bekijk dan eens het blog: ‘Knutselidee voor de lente’.

Reactie plaatsen