Knutselidee voor de lente

Knutselidee voor de lente

Maak je klas super vrolijk met deze knutselideeën voor de lente!
Knutselen met je klas is natuurlijk heel leuk, maar het begint wel vaak met een zoektocht. Wat ga je deze keer knutselen? Zoek niet verder, want ik dit blog geef ik je superleuke knutselideeën waar jouw klas lekker creatief mee aan de slag kan gaan.

Knutselidee voor de lente

De lentestraat

Knutselidee voor de lente: Lentestraat

Laat jouw klas met elkaar een prachtige lentestraat maken! Leg bijvoorbeeld groene stroken papier op de kast of over een rij tafels. Hierop kunnen de kinderen hun knutselwerken tentoonstellen. Dit wordt de lentestraat. De kinderen kunnen bijvoorbeeld het volgende maken voor hun lentestraat:

  • Laat de kinderen een groen strookje papier ‘inknippen’ en oprollen. Vervolgens kunnen ze gekleurde bloemetjes uitknippen en erop plakken. (Zie bovenstaande foto).
  • De kinderen tekenen op een vel papier huizen, bomen, enz. De tekeningen kunnen tegen de muur, langs de lentestraat neergezet worden. (Zie bovenstaande foto).
  • Van klei kunnen de kinderen jonge dieren maken. Als het klei droog is kunnen de dieren geverfd worden in de lentestraat worden geplaatst.
  • De kinderen kunnen bloembakken maken. Bijvoorbeeld van een luciferdoosje of een leeg Nespresso-cupje. Ze versieren het met crêpepapier. De kinderen kunnen bloemetjes van papier maken voor in de bloemenbak. Je kunt er ook een beetje piepschuim in doen en cocktailprikkers erin prikken, waarvan een bloemetje is gemaakt. Helemaal leuk: laat ze echte bloemenzaadjes in hun bloemenbak zaaien!
  • Natuurlijk kunnen de kinderen ook bomen maken of netjes van wol waar paaseitjes in gestopt worden. Maar net wat ze zelf leuk vinden.

Bomen in de lente

Knutselidee voor de lente: Lentebomen

Voordat je deze lentebomen met de kinderen gaat maken, is het heel leuk om buiten de bomen te bekijken. Hoe zien de bomen eruit in de lente? Sommige bomen hebben bloesem, andere bomen niet, waarom zou dat zijn? Wat gebeurt er met de bomen na de winter?

Deze vrolijke lentebomen kunnen de kinderen maken van:
Een WC-rolletje
Een prop oude kranten
Crêpepapier in verschillende kleuren

Je kunt deze lentebomen natuurlijk gezellig in de vensterbank zetten, zoals op de foto, maar je kunt ze ook in de lentestraat zetten. (Zie vorige lente knutselidee).

Gestempelde kip met kuikens

Knutselidee voor de lente: Gestempelde kip met kuikens

Zo leuk en zo simpel! Laat de kinderen een afdruk maken met hun hand en gele verf op wit stevig tekenpapier. Vervolgens maken de kinderen met hun vinger nog een paar afdrukken.

Het werkt het makkelijkst als je daarna de tekening even laat drogen.
De kinderen kunnen als het droog is, met een rode stift de snaveltjes, pootjes en kam tekenen. Met een zwarte stift tekenen ze de ogen.

Bloemen van vilt

Knutselidee voor de lente: Bloemen van viilt

Geef de kinderen een stuk vilt als ondergrond van hun werkstuk. De kinderen krijgen daarnaast verschillende kleuren vilt, een naad, draad en een schaar.

De kinderen knippen dunne stroken vilt uit. Dit zijn de stelen van de bloemen. De kinderen naaien deze met naald en draad, met kleine steekjes, vast aan de ondergrond.
Vervolgens knippen ze uit verschillende kleuren vilt rondjes in verschillende grootte. Deze gaan ze met een grove, grote steken (mooi verdeeld over het rondje) vastnaaien aan de ondergrond. Door verschillende rondjes op elkaar te naaien krijg je een mooi effect.

Tekenen met klei

Knutselidee voor de lente: Tekenen met klei

Bekijk met de kinderen de verschillende lentebloemen die allemaal in bloei staan: de narcissen, de hyacinten, de krokussen en de tulpen. Kunnen de kinderen deze bloemen namaken van klei? Of misschien kunnen de kinderen zelf ook nog mooie lentebloemen verzinnen?

Jonge uilen

Knutselidee voor de lente: Jonge uilen

Misschien ken je het wel: Beleef de lente. De website van de Vogelbescherming waar je door een webcam live de broedende vogels kunt bekijken. Ook leuk om te doen met je klas. Volg bijvoorbeeld de bosuil, de kerkuil en de velduil. Hebben ze al een ei gelegd? Zijn er al jonge uilen uit de eieren gekomen? Zijn de jonge uilen al uit het nest gevlogen?

Maak samen met je klas deze vrolijke uilen. Wat je nodig hebt zijn kleine doosjes die je kunt beplakken met papier. Je kunt natuurlijk bovenstaande foto als voorbeeld gebruiken, maar je kunt de kinderen ook naar de beelden van de uilen laten kijken. Laat ze aan de hand daarvan hun eigen uil maken.

Ik hoop dat je inspiratie hebt opgedaan voor leuke knutselideeën voor de lente. Misschien heb je ook behoefte aan knutselideeën voor Pasen? Bekijk dan even blog ‘Knutselidee voor Pasen’.

Veel plezier!

Lizette van den Brink
Door

Lizette van den Brink

op 07 Jun 2019

Is dit kunst?!!!!

Marlien
Door

Marlien

op 22 Apr 2020

Dit is echt vermakend voor de kids in Coronatijd!

Thijs Ruardi
Door

Thijs Ruardi

op 12 May 2020

Mooi zo :)

Reactie plaatsen