Hoe maak je een Schimmenspel?

Bij een schimmenspel vertel je een verhaal aan de hand van schaduwen.

Je kunt met de kinderen aan de slag laten gaan met schimmenspel door een wit laken op te hangen en daar een lichtbron achter te plaatsen. Bijvoorbeeld een felle lamp. Alles wat tussen de lamp en het doek verschijnt, geeft een schaduw op het doek.


Het groten en kleiner worden van schaduwen


Wanneer je dichterbij de lamp staat, hoe groter je schaduw is. Door hiermee te spelen kun je een spannend effect creëren. Bijvoorbeeld een reus die steeds dichterbij komt.
Hoe verder de lamp staat, hoe kleiner de schaduw.


Het laten verschijnen en verdwijnen van schaduwen


Een schaduw kan verschijnen en verdwijnen in een persoon of voorwerp. Wanneer je bijvoorbeeld naast iemand gaat staan en vervolgens een stap opzij doet zodat je achter diegene staan, dan lijk je te verdwijnen in die andere persoon.

Je kunt een schimmenspel doen met alleen je handen: Je kun handschaduwen maken. De kinderen kunnen voorbeelden gebruiken en deze proberen na te maken. Maar het is helemaal leuk om met je handen zelf handschaduwen te verzinnen!

Je kunt een schimmenspel spelen met poppen: Door poppen te maken van zwart papier (eventueel met bewegende delen) kun je een poppenspel spelen achter het doek. Laat de kinderen hun pop zelf maken en met elkaar een verhaal spelen.

Je kunt een schimmenspel spelen met je hele lichaam: Dit noem je een Spaans schimmenspel. Je hele lichaam is dus achter het doek en geeft schaduw. Het geeft het mooiste effect wanneer je en profile achter het doek gaat staan. Dan zijn de bewegingen en de contouren van het gezicht het beste te zien.
thij
Door

thij

op 14 Nov 2019

*schaduwspel

Chantal Dalm
Door

Chantal Dalm

op 18 Nov 2019

Ja, klopt. Het wordt ook een schaduwspel genoemd👍

Reactie plaatsen