5 alternatieven voor de groep 8 musical

5 alternatieven voor de groep 8 musical

Kunnen we de groep 8 musical dit jaar opvoeren, of moeten we een alternatief verzinnen?
We weten natuurlijk nog niet wat de exacte coronamaatregelen zijn aan het einde van het schooljaar, maar de kans is groot dat we de groep 8 musical niet kunnen opvoeren zoals we gewend zijn. Wat is er dan wel mogelijk? In dit blog bespreek ik 5 alternatieven.

De magie van de groep 8 musical

De musical heeft altijd iets bijzonders. Dat vond ik als kind bij mijn eigen musical, maar dat merk ik nu, als ik een musical begeleid, nog steeds. Wekenlang hebben de kinderen toegewerkt naar dat ene moment en op dat moment moet alles samenkomen. De scènes, liedjes, zelfbedachte dansjes, decor, licht en geluid.

De kinderen maken gezamenlijk een heel proces door en voelen zich allemaal ontzettend verantwoordelijk voor het eindproduct. En dat zijn ze natuurlijk ook. Daar komt nog eens bij dat ze afscheid nemen van hun basisschooltijd.

Ik zou mijn groep 8 musical nooit gemist willen hebben. Het is wat mij het meest is bijgebleven van mijn hele basisschool. Ik kon mijn creativiteit kwijt en het was een prachtige manier om met de hele groep samen afscheid te nemen van school. (Zelfs dat verschrikkelijke eindlied dat bijna elke musical heeft, heeft daaraan bijgedragen 😉)

Kunnen de alternatieven hetzelfde voor elkaar krijgen?

De ingrediënten van een goed alternatief voor de afscheidsmusical

Dat denk ik wel. Elk alternatief heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar vormen een prima alternatief voor de musical als ze bepaalde ingrediënten bevatten.
Wat mij betreft zijn dit de belangrijkste ingrediënten:

  • Het moet een goede afsluiting van de basisschool zijn
  • Eigen inbreng van de kinderen
  • Iedereen is verantwoordelijk voor het eindresultaat
  • Je werkt samen met elkaar voor een langere periode vanuit eigen talent en plezier aan het eindproduct
  • Het proces is heilig. Niet het eindproduct

De alternatieven voor de musical

Livestream

Het livestreamen van de musical ligt natuurlijk erg voor de hand. Een groot voordeel hiervan is dat je de musical kunt maken en repeteren zoals je toch al van plan was. Kun je tegen die tijd de musical toch doen zoal je zou willen omdat de maatregelen versoepeld zijn? Dan kun je ‘m altijd nog gewoon uitvoeren. Laten de maatregelen het niet toe? Dan doe je het via de livestream.

Houd er rekening mee dat er bij een livestream een hele hoop extra techniek om de hoek komt kijken. Het gaat een stuk verder dan een mobiel erop zetten en streamen maar.

Om een beetje een goed resultaat te krijgen zul je onder andere moeten denken aan een goede internetverbinding, meerdere camera’s, standpunten, de juiste microfoons en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als dit niet je hobby is, zou ik hier een professional voor inhuren. Anders gaat hier erg veel tijd, energie en frustratie in zitten.

De musical vaker. En korter

Bij het schrijven van dit blog weet ik natuurlijk nog niet hoe de corona-maatregelen zijn op het moment dat de musical gaat plaatsvinden. Maar laten we er even van uitgaan dat er wel wat publiek mogelijk is. Misschien op 1,5 meter afstand. Waarschijnlijk is het op jouw school dan niet haalbaar om alle ouders tegelijk uit te nodigen.

Een mooi alternatief zou dan kunnen zijn om een wat kortere musical te maken, die vaker opgevoerd kan worden. Ik heb hele mooie afscheidsmusicals gezien van 2 uur, maar ook geweldige musicals van slechts 20 minuten.

Dat doet helemaal niets af van de voorstelling. Sterker nog….
Als je evenveel tijd besteed aan de voorbereiding van een kortere musical, als je gedaan zou hebben voor een lange musical, kun je er veel meer aandacht aan besteden. Dat resulteert bijna altijd in een betere voorstelling.

Locatietheater

Locatie groep 8 musical

Waarschijnlijk kun je niet alle ouders tegelijk uitnodigen tijdens de musical. Maar wat nou als dat geen probleem is, maar de bedoeling? Met andere woorden: wat nou als we door de beperkingen verplicht worden om na te denken over hele toffe vormen, waar je anders nooit opgekomen zou zijn.

Laten we er weer even vanuit gaan dat we kleine groepjes publiek mogen uitnodigen. Is de aula van de school dan wel de ideale locatie om de voorstelling uit te voeren? Misschien kun je kijken naar andere locaties. Zou het niet tof zijn als je voorstelling plaats zou vinden in een oude fabriek, of boerderij. Misschien is een café of winkel bij jou om de hoek wel geschikt.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een willekeurige voorstelling in een boerderij te spelen. Maar zou het niet toffer zijn om je voor het verhaal,  je te laten inspireren door de locatie? Dan heeft de locatie pas een echte toevoeging. Misschien moet het publiek meelopen naar steeds een andere plek.

Of misschien staat de helft van het publiek in een stal en de andere helft in de schuur. Je speelt dan bijvoorbeeld een korte voorstelling twee keer, waarbij tussen de voorstellingen door, het publiek van plek moet wisselen. En zo vallen pas na de tweede keer alle puzzelstukjes op z’n plek en snap je het verhaal.

Je merkt dat m’n fantasie op hol begint te slaan. 😃  Wat ik maar wil zeggen is dat een andere locatie je kan uitdagen tot andere theatervormen. Zeker het proberen waard!

Film

Film als alternatief voor de groep 8 musical

Een populair alternatief voor de groep 8 musical, is de groep 8 film. Op zich een heel tof alternatief, wanneer je het uitvoert op de goede manier.

Vaak laat een school een filmmaker komen die in één dag komt filmen, de filmmaker monteert de film en je krijgt keurig de film binnen een week of twee in je mailbox.

Zelf ben ik niet zo’n fan van deze variant. Ik vind dat de leerlingen dan veel te weinig inbreng hebben en zich nauwelijks creatief kunnen uiten. Dit kan je de filmmaker niet kwalijk nemen. Hij heeft immers maar een dag om die hele film op te nemen.

Wil je wel de creativiteit van de leerlingen inzetten, dan zou ik het anders aanpakken. Sowieso zou ik de kinderen veel meer betrekken bij het maken van het verhaal. En ze laten nadenken hoe ze dit verhaal het beste kunnen overbrengen op de kijker. Door middel van muziek, geluidseffecten, standpunten, flashbacks, montage, special effects en ga zo maar door. Het is een heel ander medium dan een musical, dus heeft ook hele andere mogelijkheden.

Bedenk wel dat, net als bij een livestream, er veel technische zaken om de hoek komen kijken. Ik zou daar altijd hulp bij vragen. Zeker al het je hobby niet is. Anders wordt het al snel lullig.
Misschien kun je toch die filmmaker in het begin van het proces erbij halen om de grote lijnen uit te zetten. En later misschien voor hulp bij het filmen en monteren.

Andere vormen

Net als bij het maken een musical, kun je natuurlijk kiezen voor verschillende stijlen en vormen. Vaak doe je dat om artistieke redenen, maar ook als je niet het budget of middelen hebt kun je kiezen voor een andere stijl.
Als je bijvoorbeeld een film maakt die helemaal uit vlogs bestaat. Dat kan een heel tof concept zijn als het bij je verhaal pas. Bijkomend voordeel: Je kunt het uitsluitend met smartphones opnemen zonder dat het er lullig uit gaat zien. Het pas dan helemaal in de stijl van de film en je hebt geen dure opnameapparatuur nodig.

Zelf heb ik een keer meegedaan aan een filmwedstrijd waarin je met een team binnen 48 uur een film moet maken. Een andere deelnemer werd door z’n team in de steek gelaten en is alleen verdergegaan aan de wedstrijd. Hij was de acteur, cameraman, regisseur, editor etc. Helemaal in z’n eentje. Hij heeft de film ook in een soort vlogstijl gemaakt. (Al was het nog de tijd voor de vloggers) Hij heeft er zo’n mooie film van weten te maken door een hele eigen stijl te maken. Het was prachtig en hij won.

Kortere projecten

Een alternatief voor de groep 8 musical, waar ik zelf niet zo’n fan van ben, zijn de korte projecten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een stop-motion film of libdub.
Dit zijn stuk voor stuk toffe projecten om een keer met je klas uit te voeren. Maar wat mij betreft geen vervanger van de musical om de redenen die ik bovenaan dit blog heb genoemd.

Ideeën?

Weet je zelf nog leuke alternatieven voor de groep 8 musical?
Laat het weten in de reacties!

Reactie plaatsen